Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Βουβή Οργή ! Εκκωφαντική Σιωπή !


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φωτιές και ασύμμετρη απειλή:

Η επιστημονική ανάλυση

καταρρίπτει τους μύθους

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ “ΚΑΦΤΡΕΣ”



Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος



Υπουργείο Γεωργίας

Γενική Γραμματεία Δασών

και Φυσικού Περιβάλλοντος



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μετάδοση των δασικών πυρκαγιών με κάφτρες είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο των μεγάλων πυρκαγιών και αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις. Η εμφάνιση του φαινομένου προϋποθέτει:

α. Την ύπαρξη κατάλληλων φλεγόμενων τεμαχιδίων καύσιμης ύλης (καφτρών),

β. Την ύπαρξη δυνάμεων για τη μεταφορά τους και

γ. Την πιθανότητα να δημιουργηθούν νέες εστίες εκεί όπου εναποτίθενται οι κάφτρες.

Μετάδοση με κάφτρες είναι δυνατή σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 10 χιλιόμετρα σε ακραίες περιπτώσεις. Η εμφάνιση και η έκταση του φαινομένου διαφέρει μεταξύ δασικών τύπων και επηρεάζεται από την ένταση της φωτιάς, τα χαρακτηριστικά των καφτρών, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την τοπογραφία.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κάτω από ακραίες συνθήκες ουσιαστικά αδύνατη. Προσπάθειες για αντιμετώπιση μιας τέτοιας πυρκαγιάς πρέπει να βασίζονται σε καλά σχεδιασμένη έμμεση προσβολή με σωστή αξιοποίηση μέσων όπως οι επινώτιοι πυροσβεστήρες, τα επιβραδυντικά υγρά μακράς διάρκειας και τα εναέρια μέσα σε ρόλο επιφυλακής και άμεσης επέμβασης στις νεοδημιουργούμενες εστίες.

IaTriDis είπε...

ΚΙΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙς ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ!ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΤΑ SMS ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΩΘΗΚΕ! ΟΛΟΙ ΣΤΙς ΠΛΑΤΕΊΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΑ! ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΛΙΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ! ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥς ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ. ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ!!!